La La Land

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Ла Ла Ленд
La La Land
РежисьориДеймиън Шазел
ПродуцентиФред Бергер, Гари Гилбърт, Джордан Хоровиц, Марк Плат
СценаристиДеймиън Шазел
В ролитеРайън Гослинг, Ема Стоун, Джон Леджънд, Розмари Деуит, Дж. К. Симънс
МузикаДжъстин Хъруиц
ОператорЛинус Сандгарден
МонтажТом Крос
Филмово студиоGilbert Films
Impostor Pictures
Marc Platt Productions
РазпространителSummit Entertainment
Жанрмюзикъл, романтичен, комедия
Премиера31 август 2016.
(Германия)
Времетраене128 минути
СтранаСАЩ
Езиканглийски
Цветностда
Бюджет30 милиона долара
Приходи432,8 милиона долара
Външни препратки
IMDb Allmovie
La La Land в Общомедия

Ла Ла Ленд“ (на английски: La La Land) е американски музикален романтичен филм от 2016 г. на режисьора Деймиън Шазел. Във филма взимат участие Райън Гослинг и Ема Стоун и проследява историята на млад музикант и актриса, които се срещат и влюбват в Лос Анджелис.

Филмът прави дебюта си на филмовия фестивал във Венеция на 31 август 2016 г., а официалната му премиера е през декември същата година. Филмът получава много добри отзиви от критиката и публиката и успява да реализира печалби от над 68 милиона долара. На наградите Златен глобус през 2017 г. поставя рекорд с общо 7 номинации, сред които за най-добър филм (мюзикъл или комедия), най-добра актриса, най-добър актьор и най-добър режисьор.[1]

Сюжет[редактиране | редактиране на кода]

Миа (Ема Стоун) е млада барманка, опитваща се неуспешно да пробие като актриса в Лос Анджелис. Случайно в заведение за жива музика тя се среща със Себастиан (Райън Гослинг), който е млад пианист с мечта да открие собствено заведение с джаз музика. Двамата се влюбват един в друг и започват щастлива връзка, по време на която Себастиан се среща със стар приятел – Кийт, който му предлага да свирят заедно в неговата група. Групата се оказва успешна и Себастиан започва да отсъства за дълго време от Лос Анджелис, за да участва на турнета с групата. Това довежда до разрив в отношенията му с Миа, която продължава да търпи провали като актриса. След раздялата им Себастиан разбира за нов кастинг, на който Миа е поканена. Той успява да я накара да се яви на него, въпреки че тя е взела решение да се откаже от актьорството.

Филмът продължава сюжета си 5 години след кастинга. Миа вече е успяла жена със съпруг и деца, а Себастиан е собственик на джаз заведение. Една вечер Миа и съпругът ѝ случайно попадат в това заведение, като Себастиан свири на живо на пиано. Двамата се поглеждат и познават, а филмът показва алтернативна реалност, в която двамата са все още заедно, преди да се върне отново към реалността, в която Себастиан завършва изпълнението си и двамата се сбогуват с погледи и си разменят усмивки. Макар и да не са заедно, всеки от тях успява да изпълни мечтата си.

Край на разкриващата сюжета част.

Актьорски състав[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Golden Globes 2017: The Complete List of Nominations // The Hollywood Reporter. 12 декември 2016. Посетен на 12 декември 2016.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]